2017.05.22. 18:40
Tánc, kitüntetés a gálán
ADONY Sikeres táncgálát rendeztek nemrég a városban, számos fellépővel. A rendezvényen adták át az idei Adonyért kitüntető címet is, amely most Köller Ferencné Terikét illette.
A városban és a környéken fontos szerepet betöltő táncegyüttesek léptek föl a Közösségi-Kulturális Központ és Könyvtárban megrendezett április végi táncgálán.
A sokféle stílusban táncoló csoportok műsora változatos élményt nyújtott. Az óvodástól a szépkorú asszonyig, úrig láthattunk táncosokat, a Budapest Kortárstánc Főiskola pedig vendégfellépő volt.
A zenés, táncos produkciókat kedves esemény szakította meg: Ronyecz Péter polgármester akkor adta át az Adonyért kitüntető címet a 83 éves Köller Ferencné Teri néninek, aki szerény meghatódottsággal fogadta a helyiek köszöntését, gratulációját.
Köller Ferencné Teri néni fiával érkezett a díjátadóra
Fotó: Bokros Judit
Teri néni - egyebek mellett - több évtizedes önzetlen munkája, segítőkészsége, példamutató élete miatt érdemelte ki az elismerést. Ő az az asszony, aki évtizedeken át sütötte az adonyi és a környékbeli házasulandók lakodalmára a süteményeket, főzte a menüt. Persze, mindezt segítséggel, sütőasszonyokkal tette - ezt is megtudtam tőle beszélgetésünk során.
Az idős asszony elmesélte: férjével együtt - aki 13 éve hunyt el, és korábban szintén kapott Adonyért kitüntetést - sokszor dolgoztak együtt, önzetlenül bálokon, különféle rendezvényeken. Ő maga a lakodalmi sütés-főzést 1967 körül kezdte, a fénykor a '70-es, '80-as évek volt. Akkor még többször előfordult, hogy a mulatságot háznál rendezték, és ők ott dolgoztak. Később aztán a TSZ-nél tartották a lakodalmakat, azokra is szívesen emlékszik Terike.
Egy mulatságra úgy 10-12 féle aprósütemény készült, aztán voltak krémesek és persze, torták. Előfordult, hogy egy hétvégén 2-3 esküvőn kellett dolgozni, ilyenkor 60-70 tortát is sütöttek... Amíg a férje élt, olykor ő is besegített a díszítésbe - emlékezett a díjazott.
Terike megosztotta velem azt is, mi volt sokáig a jellegzetes menü Adonyban. A húslevest paradicsommártás követte főtt hússal, ezután jött a káposzta vagy pörkölt, majd felszolgálták a sült húsokat. Zárásként pedig, a vacsora végére elkészült a friss rizskoch, borsodóval. Nagyon régen még hajnali paprikás levest is főztek. Idővel ez változott, új szokások, más települések hagyományai szerint.
Igen fárasztó lehetett egy-egy ilyen hétvégét végigdolgozni - jegyeztem meg, mire Terike néni elmesélte: megtörtént, hogy egy lakodalom után, átöltözve ment reggelit készíteni az első áldozóknak. Ő akkor nem érezte, hogy mindez fárasztó, hiszen nagyon szerette, amit csinál.