Adony

2011.07.28. 17:08

Búcsúzik Tokodi Bence, Adony plébánosa

Nehéz elfogadni, hogy azon a településen, ahol egymás után háromszor is ötven évet szolgált egy-egy lelkipásztor, most, néhány éven belül a harmadik paptól köszön el a lakosság.

Percsi Tibor

Sajnos ismét búcsúra kényszerülünk, Tokodi Bence plébános augusztusban elhagyja az adonyi plébániát.

A távozása okáról a plébános azt a tájékoztatást adta, hogy egyrészt Spányi Antal megyéspüspök Piliscsabára szándékozta áthelyezni, másrészt az egy évvel ezelőtt megszerzett egyházjogi diploma birtokában főiskolai tanárként végzett tevékenységét mérlegelve megerősödött benne a felismerés; tanárként lényegesen több értéket tud teremteni, mint lelkipásztorként. Ennek érdekében a további tanulástól sem riad vissza, ezért beiratkozott a szegedi egyetemre, ahol az egyházjogi diploma mellé szeretné az állami jogi diplomát is megszerezni - a tanítás mellett.

A döntés azzal jár, hogy a plébánosi tevékenységet ezzel befejezi, viszont továbbra is papi beosztásban marad. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy püspöki engedéllyel egy évre szólóan nem vállal lelkipásztori beosztást, a tanulásra, illetve a megélhetést biztosító főiskolai tanári teendők ellátására fordítja energiáit. Püspöki döntést követően - amennyiben erre szükség lesz -, ellátja viszont továbbra is a Fejér megyei Egyházi Bíróság bírájaként rá osztott feladatokat is.

Adonnyal kapcsolatban a plébános elmondta: nagyon szerethető településnek tartja, megvannak a gyökerei, amire építeni lehet. A település értékei különösen egy agglomerációs településsel összevetve mutatkoznak meg igazán. A városka lelkét adó emberi közösség itt olyan minőségű, melyre bátran lehet építeni. Amilyen örömmel érkezett ide, most éppen e megismert értékek miatt nehéz szívvel távozik.

Tokodi Bence utódjáról a püspöki kinevezést követően tudunk beszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!