Adony

2012.03.23. 13:48

Csokor, horgolt virágokból a gyermekklinikára

Adony - A SOTE I. gyermekklinikáján az adonyi asszonyok által kötött sapkákat hordják a gyerekek, ha kimehetnek sétálni. A kézimunkaszakkör arra is jó, hogy a tudást átadják egymásnak.

Tribolt Lajos

A kézműves szakkör januárban alakult meg, s az idősek otthonában tartják a foglalkozásaikat. Már most, az elején különleges szerepet vállaltak. A kistérségi lapban olvastak egy felhívást, hogy a SOTE gyermekklinikája számára sapkákat kellene kötni.  Megbeszélték és nekiálltak. Még nyersanyagot sem kértek, saját fonallal dolgoztak. Összesen 25 sapkát kötöttek a gyerekeknek, amit már el is vittek. Örömmel csinálták, szerették is a munkát, főleg úgy, hogy tudták, hova kerülnek a kész termékek.
A szakkörben most éppen a horgolás van napirenden. Jön a húsvét, s az ünnepre csinálnak kosárkákat, pezsgős dugókra és tojásokra dekorációs burkolatot. Az idősebb, rutinosabb tagok tanítják a kezdőket. Rabóczky Józsefné azt mondja magáról, hogy ő tanuló, de a többiek bizonygatják,  tökéletes kosárkát sikerült már horgolnia. Lőrincz Gyöngyi klubvezető azt is elmondja, hogy nem elég a kosárkákat, terítőket meghorgolni, ki is kell azokat keményíteni. Volt, aki a hagyományos keményítővel próbálkozott, de a rutinosabbak elmondták, hogy vízben oldott cukorral kell csinálni, akkor tökéletes lesz az alkotás.
Már egy ideje beszélgetünk a horgoló asszonyokkal, amikor felfigyelek a vázában lévő két virágcsokorra. Nem művirágok, ahogy a perifériás látásom sugallta, hanem gondosan meghorgolt, különböző alakú és színű virágok csokra. Készítőjük, Kakstetter Jánosné azt mondja, télig egy-két csokrot tud megcsinálni. Egy ilyen horgolt virágokból álló csokor szerinte szinte megfizethetetlen, hiszen annyi munka van bennük. A végeredmény azonban lenyűgöző, az ember tátott szájjal nézi a színpompás horgolt csokrot. A szakkör arra is nagyon jó, hogy az idősek tudása ne vesszen el, megtanulják a fiatalabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!