Aba

2013.11.25. 16:45

Aba és Ipsala gazdasági együttműködésre is törekszik

A testvérvárosi szerződés ünnepélyes aláírására érkezett Törökországba az abai delegáció, ahol úgy fogadták őket, mint rég nem látott testvéreket, Ipsala város lapjának címoldalán is szerepelt, megérkeztek a magyar testvérek.

Hajnal Csilla

Ipsala és Aba városok között egy évvel ezelőtt kezdődött komoly kapcsolat, testvérvárosi szerződésről, kulturális és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről szövögettek terveket. Azóta közös zászló és címer is készült, s megszületett Ipsalaba .

Kossa Lajos, Aba polgármestere elmondta, november 18-án érkeztek a törökországi Ipsalába, a hivatalos delegációt pedig 11 gyermek is elkísérte a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolából.

Az abai fiatalok is felléptek Ipsala város ünnepén, magyar népzenével, néptánccal varázsolták el a több ezer fős ünneplő tömeget Fotó: Skoda István

- Az első pillanatban szeretettel fogadtak bennünket, magyar testvéreik érkezését hangoztatták mindenütt a helyiek, ami bennünket igen jó érzéssel töltött el. Ráadásul megérkezésünkkor egy helybéli még a személyi okimányait is megmutatta, hogy elhiggyük, Aba a keresztneve, s ez nem lehet véletlen - mesélte a polgármester. Kiemelte, Ipsala első emberével, polgármesterével, Mehmet Karagözzel látogatást tettek a helyi rizsüzemekben és békafeldolgozóban, általános iskoláikban, a gimnáziumban és a főiskolán is, így betekintést kaphattak a török település gazdasági tevékenységébe és oktatásába is.

A török gyerekek hatalmas rajongással fogadták az abaiakat, akik magyarnépzenével és néptánccal készültek. A gimnáziumuk falán rábukkantunk Attila király képére, melynek kapcsán vendéglátóink elárulták, rokoni és baráti kapcsolatainkat sokkal sokkal régebbre vezetik vissza, mint amit mi sejtünk. Ez érződött mindenütt, amerre csak jártunk tette hozzá Kossa Lajos. Aki megjegyezte, az abai gyerekek műsorra, népdalokkal, tánccal készültek, s a helyiek nagy ünnepén, november 20-án közel ötezer ember előtt szerepeltek. Ipsala 91 évvel ezen a napon szabadult fel, ez a nap a szabadság ünnepe.

Ebben a felemelő hangulatban szerepeltek gyermekeink, s írtuk alá a testvérvárosi szerződést. Amelyen részt vett a körzet országgyűlési képviselője és az ottani kormánymegbízott is. Újra érezhettük, megtiszteltetés számunkra is ez a kapcsolat mondta az abai polgármester. Elárulta, tavasszal szeretnének visszatérni egy török néptánc fesztiválra, közös részvételt terveznek uniós pályázatokon, sőt, közös gazdasági együttműködésre törekednek.

Ebben nyújt segítséget az ottani kereskedelmi és iparkamara, képviselőivel szintén megismerkedtek az abaiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!