Aba

2013.09.12. 14:40

Őrzik a hagyományokat

2001-ben egy kiállítással mutatkozott be Steixner István az Aba Napokon. A fiatal alkotó úgy gondolta, fontos lenne a programban a hagyományőrzésre is felhívni a figyelmet.

Miskei Anita

Sikerét mutatta, hogy a következő évben egy nagyobb tárlattal jelent meg, s a közösségben élő kézművesek is elhozták portékáikat. Aztán 2005-ben született meg a Hagyományok Forrásának ötlete, s maga az elnevezés is.

- Barátokkal, alkotókkal beszélgettünk, ötleteltünk, így született meg tervünk, amit tettek követtek. A hagyományőrző program gondolata mindenkinek tetszett. Vásározni járok, sok alkotóval, kézművesekkel, íjászokkal találkoztam, találkozom ma is, felvetettem a fesztivál lehetőségét. Aztán az önkormányzattól megkaptuk a Fórum előtti területet a rendezvény idejére, s meghívtuk a kistérségben élő alkotókat, kézműveseket is. Nagyon jól sikerült a rendezvény, mely évről évre bővült, idén már három jurtát állítottunk fel, s nagyon népszerűek voltak a középkori udvar programjai is - mondta Steixner István.

A Hagyományok Forrása, a középkori udvar látogatott volt (Fotó: Gimesi Attila)


Hozzáfűzte, a korábbi szervező mag ma is alappillére a rendezvénynek, de mára egy nagy családdá nőttek, ez a sikerük titka. A felnőtteknek szóló programok mellett pedig egyre több rendezvénnyel várják a gyerekeket is. Sok aprósággal készültek idén is, például interaktív játékokkal. Megjegyezte, az idei siker pedig további feladatokat állít a kis csapat elé.

- Az Aba Napok után még a sátrakat bontottuk, már a jövő évi terveket szövögettük, ötleteltünk. Egy népzenei színpaddal bővítenénk a Hagyományok Forrását, s a fesztivál előtt egy tábort is szeretnénk tartani, ahol tulajdonképpen felkészülnénk a rendezvényre - tette hozzá Steixner István. A 30 éves fiatalember azt is elárulta, jövőre már 20 éve lesz, hogy elsajátította a bőrművesség mesterségét, egy nagyszabású kiállítással ünnepelné ezt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!