Aba

2014.03.06. 07:45

Mátyás nyomában járnak

Aba - A Mátyás Király Emlékévben megannyi áldás érte a települést. Talán a legfőbb, hogy régóta áhított álmuk is teljesült, elnyerték a városi rangot. Az emlékév színes programokkal telt, terveik pedig tovább duzzadtak.

Miskei Anita

Ezért határozott úgy a város képviselő testülete március 5-én, szerdán, hogy folytatódik a Mátyás király tiszteletére meghirdetett rendezvénysorozat a Mátyás Király Emlékév keretében egészen 2020. április 6-ig.

- Erős szálak határozzák meg Fejér megye déli részének történelmét és jövőjét Atilla királytól Szent Istvánon, a besenyőkön, valamint a kunokon és a pálosokon keresztül Mátyás királyig. Nagyszerű történelmi örökség a miénk, amely hasonlóan nagyszabású tettekre sarkall bennünket. Cselekedeteikből erőt merítünk, szellemiségüket továbbvisszük, értékeiket megőrizzük, azokra alapozva építkezünk tovább - mondta Kossa Lajos, Aba polgármestere. Kiemelte, terveiket a 2014- 2020 közötti fejlesztési periódusban szeretnék megvalósítani. Hiszen a munka már megkezdődött, ahogyan a Mátyás Emlékév is 2013 januárjában. Azóta sok áldás érte a várost, álmaik pedig sorra valóra válnak. S miközben fejlesztési terveik egymásra épülve megvalósulnak, a gyerekeket, a fiatalokat is bevonják a munkába. A közösség egésze teremt értéket.

2013. január 24-én ünnepeltük Hunyadi Mátyás királlyá választásának 555. évfordulóját, 2014. március 29-én pedig megkoronázásának 550. évfordulójára emlékezünk. Ezzel azonban nem zárul le a Mátyás Emlékév Abán. A nagyszabású programsorozat folytatódik a következő években, a tervek szerint 2020. április 6-ig, fejlesztési programjaink is erre épülnek. Mátyás király példaértékű tetteiből, hagyatékából merítünk erőt, hogy ötleteink, elképzeléseink megvalósulhassanak. 2020. április 6. pedig épp oly fontos ünnepnap lesz, hiszen ez a nap lesz halálának, az égi birodalomba való visszatérésének 530. évfordulója. Kerek évfordulók, jeles események koronázzák majd programjainkat is - fejezte ki reményét Kossa Lajos. Hozzáfűzte, a közösség örökség, tárgyi és szellemi hagyomány, mely mélyen gyökerezik a múltban, s segít abban, hogy a helyiek együtt vészeljék át a nehéz éveket is. Az elmúlt időszak Abát igazi közösséggé kovácsolta, a helyieket rávezette arra, maguknak is tenniük kell városukért, a jobb életért. S ezt szeretnék a következő időszakban gyermekeiknek is továbbadni, s egy erős déli térséggé válni.

A programsorozat részeként pedig az idei év Abán a Gyermekek Éve lesz. Melynek ötletadója Gula Miklós, a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola tanára volt. A program célja, hogy a gyermekek a számukra ismert közösségben nagyobb figyelmet, teret kapjanak. A személyes érzelmek kifejezése, s a kommunikáció itt nagyon fontos tényező. Lehetőséget teremtünk a generációk egymáshoz közeledésére, hogy a fiatalok megbecsüljék és értékesnek tartsák, amit az idősebbek adhatnak, tudhatnak, tapasztalataikat, s legyen ez fordítva is igaz - mondta Kossa Lajos a programról. Mindannyian úgy vélekednek, a családoknak különleges szerepe van a társadalmi viszonyok újrateremtésében. S ez különösen igaz Abára, ahol a demokrácia, a társadalmi szerepvállalás is minden lakos feladata, célkitűzése lett. Erre jó példa a magisztrátus, melyben az utcaközösségeket alkotó helyiek bizonyítják, aktívan részt vállalnak a település életében, s ezzel jobbá, teljesebbé válhat a közösség. S a fő cél éppen az a következő időszakban is, hogy a helyieket, gyerekeket, fiatalokat, gimnazistákat bevonják a közösség életébe, meghallgassák terveiket, ötleteiket, s aztán meg is valósítsák azokat, így építve a közösséget. A siker számokban mérhető, hisz a település lakosainak száma nő, a fiatalok helyben maradnak, értékeket teremtenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!