Aba

2013.09.12. 14:40

Szerepben az általános iskolások

Az idei Aba Napok programjaiban minden eddiginél aktívabban vettek részt az általános iskolás gyerekek. Megszámlálhatatlanul sok programban vállaltak központi szerepet - árulta el Fábián Judit, az Aba Sámuel Tagiskola vezetője.

Miskei Anita

Az általános iskolás diákok is nagyon készültek az Aba Napokra. Kovács Gábor, a Bartina zenekar tagja játékos, szórakoztató előadásra várta az iskola tanulóit, így hangolódtak a fesztiválra. Az iskola tornatermében a hangszerkészítés rejtelmeit sajátíthatták el a gyerekek. Rengeteg hangkeltő eszközt mutatott be a legegyszerűbb használati tárgyakból (papírlap, műanyag szívószál, vizespohár, papírhenger, kerékpárpumpa) a diákoknak.




A Barakoo szabad dobkör tagjainak segítségével alapritmusokat sajátítottak el a tanulók (Fotó: Nagy Daniella)



Különös hangsúlyt kaptak azok a használati tárgyak, melyek otthon, a háztartásban is megtalálhatóak, és minimális átalakítással hangszerként funkcionálhatnak. Többek között bemutatott alufóliából készült furulyát, de furulyázott seprűnyéllel, felmosófával és bottal is; gitárt alkotott fakanálból és konzerves dobozból drótokkal kiegészítve; flakonba rakott szívószálak segítségével pedig orgonát készített. A tanulók is varázsolhattak a ház körüli hulladékokból, mindennapi tárgyakból hang-szer-számokat , köcsögdudát műanyag flakonból és nádszálból, dudát szívószálból, valamint sörösdobozba rakott műanyag drazséból ritmushangszert.

A Napvarázs programok keretében közösségi vályog workshopon vehettek részt a gyerekek, ahol megismerkedtek a vályoggal, és kihasználták a benne rejlő lehetőségeket. Az iskola gyakorlókertjének falát és kerítését díszítették fel a diákok az általuk megálmodott domborművekkel. Az iskola kerítését különböző motívumokkal díszítették fel az osztályok. Az udvaron különféle afrikai dobokkal sajátították el az alapritmusokat a diákok. Persze ebben segítségükre voltak a Barakoo szabad dobkör tagjai. Ritmusjátékokat doboltak vissza, s a program végére igazi ritmus-zenekarrá váltak - osztotta meg a Hírlappal a gyerekek élményeit Fábián Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!