Aba

2015.11.10. 10:30

Együtt a falunkért! - A generációváltás a vidékfejlesztés kulcsa

Füle, Aba – Az Agrya három éve indította útjára Virtuális falu elnevezésű programját, megalakult a Második Hullám szövetség, mely a generációváltás ügyét a vidékfejlesztés egyik kulcskérdésének tekinti.

V. Varga József

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) három éve indította útjára Virtuális falu programját, melynek keretében megalakult a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség. Céljuk, hogy megtalálják és összefogják azokat a fiatalokat, akik falujukban szeretnének maradni, és már aktív résztvevői a közösségi életnek. A szövetség a generációváltás ügyét a vidékfejlesztés egyik kulcskérdésének tekinti.

Négyen a fülei találkozóról: Kulcsár Noémi (b), Gubián Fatime, Szabó Dalma és Pusztai Beáta

Amint az egyik szervezőtől, Csapó Zsuzsannától megtudtuk: a program résztvevői ezekben a hetekben harminc településen rendeznek strukturált párbeszédeket. A műhelytalálkozókra meghívást kapnak döntéshozók, civilek, vállalkozók, egyházi vezetők és fiatalok – mindazok, akik a helyi ügyeket, s így közös életterük javítását is magukénak érzik. Olyan témák kerülnek terítékre, mint például a közösségi élet, a fejlesztési igények, a fiatalok és a civil társadalom demokratikus részvétele a döntéshozatali folyamatokban, a település kulturális fejlődése, a társadalmi összefogás elmélyítése.

Fejér megyében szombaton két helyszínen rendeztek találkozót, Fülén Csapó Zsuzsanna, illetve Abán Horváth Gergő helyi fiatalok kezdeményezésére. A fülei találkozóra a környező települések (Csajág, Jenő, Kőszárhegy) döntéshozói is ellátogattak, hogy megosszák jó gyakorlataikat. Abán politikától mentes, kizárólag a fiatalokra és a közösségi létre fókuszáló gondolatmegosztó megbeszélést tudhatnak maguk mögött.

A műhelymunkát követően a résztvevők interjúban foglalták össze a beszélgetések tapasztalatait; a találkozókról összefoglaló készül, mely az interneten is elérhető lesz. Levonható a konklúzió: hatékonyan csak együtt, összefogással lehet megvédeni a vidéki településeket az elnéptelenedéstől, mint ahogyan a helyi problémákat is ilyen módon könnyebb megoldani – tette hozzá Csapó Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!