Aba

2014.01.09. 10:55

Az egészséges, helyes önértékelésű fiatalokra lehet alapozni

Aba - A városban újabb programokat indítanak a gyermekek egészségéért, testi, érzelmi, szellemi és lelki harmóniájukért. A lovaglás, íjászat, már nem csak az Aba napokon, vagy más rendezvényeken lesznek elérhetők a fiatalok számára.

Miskei Anita

– Abán 1990 óta valljuk, hogy a jövő záloga a mentálisan egészséges közösségekben rejlik, gyermekeink pedig a közösség jövője, legyen szó faluközösségről, egyesületi, intézményi, vagy utcaközösségről. Éppen ezért iskoláink és az önkormányzat széleskörű programjainak célja, hogy hozzájáruljanak gyermekeink egészségének megőrzéséhez – mondta el Kossa Lajos, Aba polgármestere.
Aki úgy látja, a település egészének egészsége úgy őrizhető meg, ha tagjai olyan vízió szerint működnek, amely a közösség építéséről, a teljes értékű, mindenki számára kívánatos együttlétekről szól. Az infrastrukturális beruházások, a fizikai fejlesztések mellett ezért fektettek nagy hangsúlyt a lelki, szellemi folyamatokra, ezért hozták létre többek között a művészeti alapiskolát, a gimnáziumot, az Életfa és Életiskola programot, az Aba Napokat, az ÉLSZ programot, az Abai Társadalmi Szerződést és az Abai Magisztrátust. Hiszen ezeknek a programoknak köszönhetően sokszor és egyre erőteljesebben tapasztalhatták meg, hogy ha komolyan veszik önmagukat, ha ráébrednek a közösségben rejlő erőkre, ha eltökélik magukban, hogy a saját életükért nem csupán felelősek, hanem fel is ismerik lehetőségeiket, mentális és lelki erejüket visszanyerik. Valamint önbizalmuk és önértékelésük egyensúlyba kerülése által a mindennapok küzdelmei és erőfeszítései jelentős eredményeket hozhatnak számukra – emelte ki.

A lovagláshoz, íjászathoz már nem csak az Aba Napokon kerülhetnek közelebb a gyerekek. Fotó: Nagy Daniella

– Az emberi létezés legnagyobb csodája a változás maga, ezért most az elért sikerektől és a közös örömöktől sarkallva a meglévők megerősítése mellett új programokat indítottunk, indítunk el gyermekeink testi, érzelmi, szellemi és lelki harmóniájának teljesebbé tétele érdekében. Így például a 2013–2014–es tanév új lehetőségekete biztosít az abai gyermekek részére. Lovasoktatás, íjászat, gitároktatás, relaxáció, meditáció is szerepel a programban. Utóbbiak, azaz a relaxáció és a meditáció által az egészségtudat kialakítása, az egészség megőrizhetősége mellett a gyermekek tudása stabilabbá, hosszabb távúvá válik, kreativitási indexük megnövekszik, bátrabban alkalmazzák meglévő ismereteiket, visszanyerik a biztonságérzetüket, jobban kialakul a világban lévő tájékozódó képességük, és a korábbiaknál jobban hozzáférnek saját tálentumukhoz, tehetségükhöz. Mindezek pedig lehetővé teszik számukra, hogy racionális szempontból is minden eddiginél jobb döntések meghozatalára legyenek képesek mindennapi cselekvéseik során, valamint kiegyensúlyozottabb, stabilabb személyiséggel rendelkezhetnek ezáltal – hangsúlyozta Kossa Lajos.

Aki végül azt is elmondta, hogy a következő hónapok egyik kiemelt jelentőségű feladata a gyermekétkeztetés megreformálásra lesz, a mindennapi étkezések minőségének javítása, a gyermekek odafigyeléssel történő étkeztetési rendjének kialakítása által, amelyhez kedvező keretet biztosít számukra az állami finanszírozási rendszer megváltozása.

Az ősz folyamán ugyanis felmérték a gyermekek étkezési szokásait és táplálkozási értékrendjét, amely tapasztalatok birtokában, szakemberek bevonásával június végéig ki szeretnék alakítani „Az utolsó morzsáig..." korszerű gyermekélelmezési program modellt, amelynek célja, hogy minden gyermek minőségi ételsorhoz jusson a hétköznapokban. Ezzel párhuzamosan belevágtak az Életfa és az Életiskola programok harmonizálásába, a város egységes nevelési–oktatási rendszerének kialakítása és az Abai Ófalu projekt szellemi megerősítése céljából, melynek munka mottója: „Aba: élet és iskola" – tette hozzá.

Címkék#Aba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!