Aba

2014.06.26. 15:55

Aba a Nemzeti vágtán

Lesz abai lovas a nemzeti vágtán, de közben öt turnusban lovagolhatnak a nyári helyi táborban az iskolások.

Tribolt Lajos

Aba égisze alatt lesz megyei résztvevője a Nemzeti vágtának. A város ugyanis támogatta Farkas Ferenc indulását, aki a Kenéz nevű lovon megnyerte a balatoni vágtát, az egyik elővágtát.

Farkas Ferenc a Megyer Sarja Hagyományőrző Egyesület tagja. Azé az egyesületé, amely Veszprém megyében, Szentgálon alakult. Mára az egyesület több tagja átköltözött Abára és folyamat még nem ért véget. Maga az egyesület gyűjti az ősi hagyományokat és egyúttal terjeszti is. A hagyományőrzés mellett a ló és a lovaglás szeretete, az íjászat adja a fő tevékenységüket. Az egyesület már résztvevője volt Aba 2013. szeptember 8-i várossá avatásának. Részesei voltak Mátyás király köszöntésének, ők vitték a városzászlót és lovagi torna bemutatót is szerveztek.

Kenéz és lovasa, Farkas Ferenc már a Hősök téri idei Nemzeti vágtára készülnek (Fotó: egyesület)

A kapcsolat azóta elmélyült, az egyesület együttműködési megállapodást kötött a várossal a gyerekek lovas oktatására. Ez az iskolában immár három éve folyik, az önkormányzat anyagi támogatásával. A dolog még jobban kibővülhet szeptembertől, mert az állam is támogatja majd a lovasoktatást. Az abaiak abban bíznak, hogy ők is kapnak az állami támogatásból. Fábián Judit az iskola tagintézmény-vezetője azt mondja, a mindennapi testnevelés óra egy része kiváltható úszásoktatással, néptánctanítással és mostantól a lovaglás oktatásával is. Ők arra készülnek, hogy utóbbit is beiktatják a tanmenetbe. A megfelelő szakemberek, az egyesület lovaspályája adott, így nincs akadálya, hogy a gyerekek harmadiktól már lovagoljanak, megbarátkozzanak az állatokkal, a velük való bánásmóddal.

Addig sem maradnak lovaglási lehetőség nélkül azok a gyerekek, akik vonzódnak a lovakhoz, hiszen hamarosan hagyományőrző tábor nyílik, amely ad erre lehetőséget.

Az iskola szervezésében egyhetes focitábort szerveztek, majd e héten a kézilabdások tábora zajlik. Ezt követi majd öt turnus, egy-egy hét hagyományőrző tábor, ahol a lovaglás mellett íjászat és kézműves foglalkozások is szerepelnek a programban. Egy turnusban 20-24 gyerek részvételével számolnak.

Az iskola tornatermében a kézilabda táborosok gyakoroltak (Fotó: Koppán Viktor)

Mindez azért is, mert sok gyereknek nincs hova menni a nyáron, sőt még olyan foglalkozások is szünetelnek, amik évközben elfoglaltságot adnak, például a különböző edzések.

Azt is megtudtuk, hogy az iskolából más településeken működő táborokba is mennek gyerekek, például citerás, néptáncos és népihegedűs táborokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!