Aba

2016.06.30. 16:20

A víz, mint stratégiai elem

Aba - Olvassuk, halljuk, hogy a víz egyre értékesebbé válik. Célszerű foglalkozni ezzel a kérdéssel, amíg nem késő.

Tribolt Lajos

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Irányító Hatósága az önkormányzat által benyújtott támogatási kérelem alapján május 20-án kelt támogató levele szerint Aba település ivóvízminőség-javító projektjét támogatásban részesíti. A támogatási szerződés megkötése érdekében Aba képviselő-testülete június 23-i ülésén jóváhagyta a Nemzeti Fejlesztési Programirodával kötendő konzorciumi együttműködési megállapodást, amely a 185 millió forintos beruházás megvalósításának feladatait osztja meg az együttműködő partnerek között, továbbá felhatalmazást adott a Programirodának, mint konzorciumvezetőnek a közbeszerzési eljárás lefolytatására és a kivitelezési keretmegállapodás megkötésére.

Aba önkormányzata és a Nemzeti Alkalmazkodási Központ között létrejött stratégiai együttműködés újabb eredményeként elkészült a klímabiztos vízhasználaton alapuló térségfejlesztési koncepció Abára vonatkozóan, kitekintéssel a Sárvíz-völgye térségére.

A vízre alapozott gazdaságfejlesztési program annak a célkitűzésnek a megvalósítását jelenti, hogy a kistérség által megfogalmazott komplex fejlesztési elképzelésekhez mindenkor megfelelő mennyiségű és minőségű víz álljon rendelkezésre. A víznek, mint természeti erőforrásnak támogatnia kell a kistérségi települések fejlesztési elképzeléseit, a vízhasználók legkülönfélébb igényeinek biztonságos kielégítését. És viszont: a kistérségben rendelkezésre álló vízkészletek különféle használatait, illetőleg hasznosítási módjait egységesen, komplex rendszerben kell kezelni, figyelembe véve ezek egymásra, valamint a környezetre gyakorolt hatását.

Abának és a Sárvíz kistérségnek mindig ugyanaz volt a problémája, egyúttal lehetősége: a víz domináns jelenléte a kistérség életében. Abának és a kistérségnek ezt a központi kérdést kell megoldania ahhoz, hogy a 21. században dinamikusan előrehaladó, a térségi megújulásban kezdeményező település és kistérség legyen, és hogy megteljen tartalommal a Dél kapuja kifejezés. Ez nem pusztán a megváltoztathatatlan földrajzi fekvést rögzíti; sokkal inkább arra utal, értékeket közvetít a megye iparosodottabb északi, és természeti értékekben - így vízben - gazdagabb déli része között.

A dolgok lényege tehát a témakörhöz tartozó tényezők komplex kezelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!