Aba

2014.08.21. 17:40

A diákok kérdezgetik Aba lakosságát

Aba - A polgármester augusztus 20-án hirdette meg hivatalosan a hazatalálás programját, ma diákok gyűjtik az adatokat.

Tribolt Lajos

Tavasszal indult a hazatalálás program a városban. Célja, hogy a településen élő nemzedékek ismét egymásra találjanak és együtt építhessék fel Aba jövőjét - mondta el Kossa Lajos polgármester.

A településen július folyamán 30, augusztusban három hétig 28 diák talált munkát hat, illetve négy órában. Ez utóbbit már az önkormányzat finanszírozta. A diákok e napokban 2-3 fős csoportokban minden házba bekopognak egy kérdőívvel, amelyben a település múltjáról érdeklődnek. Ez a honismereti-néprajzi kutatómunka a település tudásának, élettapasztalatának összegyűjtésére irányul. A kérdőív kitér a település történetére, a gazdálkodás, megélhetés régi tapasztalataira, a korábbi kerti munkákra, terményekre, a kismesterségekre, a táplálkozási szokásokra, az egészségügyi kérdésekre, a közösségi életre, a fiatalság egykori életére. Érdeklődnek majd arról is, kinek van a településről régi fényképe, festménye, rajza. Ezeket később lemásolnák.

A diákok a felmérés végén együtt rendszerezik és dolgozzák fel a kérdőíveket. A legeredményesebb gyűjtők pénzjutalmat kapnak és résztvehetnek az összegző tanulmány elkészítésében.

A polgármester elmondta, a két világháború között sok iparos dolgozott a községben, s ellátták a szomszéd falvakat is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 1990. után újra beindult valami, a kereskedelem, szolgáltatás terén már vannak ennek jelei.

Az önkormányzatnál készen vannak az Ófalura vonatkozó tervek. Ott kapna helyet az új városközpont, de helyet kapnának a régi mesterségek is. Van fiatal, aki nagyapja kovácsműhelyét indította újra, van bőrdíszműves és tűzzománc készítő is.

 

Címkék#Aba

Ezek is érdekelhetik