Frissen Fejérből

2021.08.08. 17:45

Dupla ünneplés az olimpikonnak

A vitorlások finndingi hajóosztályában Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmet szerzett Tokióban. Az olimpikont az elmúlt napokban Válon és Csopakon is megünnepelték barátai, szurkolói.

Beke Zsombor

Fotó: váli önkormányzat

Sűrű napjai vannak a Tokióból néhány napja hazatért olimpiai ezüstérmes vitorlásnak, a velencei nevelésű Berecz Zsombornak. A 35 éves sportoló váli gyökerekkel rendelkezik, pénteken pedig ezüstérmével és horvát edzőtársával, Nenad Bugarinnal ellátogatott a Fejér megyei településre, ahol a helyiek köszönthették a sportolót.

Az ünneplésnek itt még nem volt vége, szombaton a Balaton partján, Csopakon klubjánál, a Procelero Sportegyesületnél köszöntötték Bereczet. Mindenki itt volt, aki számított, nevelőedzője, támogatói, barátai, edzőtársa és természetesen a családja, akik nélkül az olimpikon állítása szerint biztos nem sikerült volna ezt a sikert elérni.

Fotó: váli önkormányzat

Tokióban a magyar vitorlás magabiztos teljesítményt nyújtott, a 10 futam mindegyikében az első tízben végzett, az éremfutamot pedig megnyerte, így a versenyt megnyerő brit Scott mellett felállhatott az összetett dobogó második fokára. Van mit ünnepelnie.

– Boldog vagyok, hogy ilyen emberekkel vagyok körülvéve és nagyon hálás vagyok, hogy a mai nap és tegnap is részese lehetek ennek – mondta lapunknak Berecz. – Kihívásokkal teli napok voltak, ami végül igazságos eredményt hozott. Nem volt holtpontom a verseny során, ez egy szellemi sport, lelki nehézségek adódhatnak, hiszen a múltból előtörhetnek az emberben a negatívabb tapasztalatok, ezeken viszont felül kell kerekedni nap mint nap.

Szerencsére Tokióban ez sikerült.

 

Berecz Zsombor a 2016-os olimpia után nagyon mélyen volt, hiszen akkor volt olyan szakasz, ahol a harmadik helyen állt, végül csak a 12. helyen hajózott be a célba.

– Mentálisan sokat léptem előre Rio után. Ez részben köszönhető annak, hogy sokat dolgoztam ezen a területen, meg annak is, hogy családot alapítottunk a párommal. Maga a riói olimpia erősen beleégett a tudatomban, mivel az ember lelkében nem csak a szebb pillanatok, de a rosszabbak is rögzülnek. Az az igazán nehéz, amikor az embernek saját magával kell őszintének lenni. Rio után be kellett vallanom magamnak, hogy akkor, 2016-ban még nem voltam kész arra, hogy érmet nyerjek.

Azóta viszont sikert sikerre halmozott Berecz. 2017-ben még csak ötödik, de 2018-ban már első lett a világbajnokságon. 2020-ban és 2021-ben Európa-bajnokságot nyert, utóbb úgy, hogy az utolsó futamon már el se kellett indulnia, akkora volt az előnye a többiekkel szemben. Tokióban az ezüstéremmel megkoronázta finndingi pályafutását. Japánban nemcsak a hajóosztály búcsúzott az ötkarikás játékoktól, hanem a magyar vitorlás is búcsút int a finndinginek. Azt még nem lehet tudni, hgy látjuk-e még versenyezni más szakágban a jövőben Berecz Zsombort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!