2017.11.19. 13:52
Ismerkedjen meg a quinoával!
Hét pontban elmondjuk, mi mindenre jó ez a különleges gabona.
Napjaink egyik kedvenc gabonaféléje, a quinoa amellett, hogy nagyon jóízű, tápláló és gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, vitaminokban és aminosavakban is igen gazdag. Egyszóval: igazi szuperélelmiszer. A Mindmegette összeszedett hét fontos tudnivalót róla.
1.
A quinoát leggyakrabban gluténmentes diétáknál, és mivel nagyon könnyen emészthető, gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, valamint a migrénes fejfájás esetén a pácienseknél tapasztalható enyhülés, ha áttérnek quinoában gazdag étrendre. A migrén mellett még javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék.
2.
Tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, ezen kívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.
3.
A quinoa íze diós, kifejezetten kellemes, ezért is könnyen válhat a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájává.
4.
A boltokban háromféle quinoával találkozhatunk: elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A legenyhébb ízű a fehér mag, a piros és a fekete kissé ropogósabb szerkezetű, és cseppet erőteljesebb aromájú.
5.
Ha quinoát vásárolunk – legyen az bármilyen színű – minden esetben alaposan mossuk meg, mert önvédelmi okokból a növényen található egy szaponin nevű kesernyés réteg, amit csak tisztességes mosással tudunk eltávolítani. Abban az esetben is érdemes átmosni, ha a csomag, amit vettünk mosottnak hirdeti a benne lévő magokat. A rajta található anyag, a szaponin nagyon hasznos, mert távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, és így feleslegessé teszi, hogy azt bármilyen vegyi anyaggal kezelni kelljen.
6.
A quinoa ideális köretnek, de készíthetünk vele salátákat, használhatjuk töltelékhez, illetve reggeliként is remekül megállja a helyét. Főzése egyszerű, a mosást követően, kétszeres vízben – forrást követően fedő alatt – pároljuk nagyjából negyed óráig. Utána tálalható.
7.
Reggeliként való felhasználásakor a quinoát főzhetjük tejben, majd adhatunk hozzá vékonyra gyalult almát, fél marék mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt és egy kis fahéjjal gazdagíthatjuk. Cukorral vagy mézzel ízesíthetjük, ízlés szerint.
Borítókép: Pixabay