Koronavírus Fejérben

2020.05.08. 07:25

Nem nőtt a fertőzöttek száma Fejér megyében – A csütörtöki nap legfontosabb hírei

Az elmúlt heteket a koronavírus és az annak megelőzésére tett intézkedések alakítják. Összegyűjtöttük a csütörtöki nap ehhez kapcsolódó, megyénket érintő híreit

feol.hu

Forrás: Pixabay.com

Továbbra is 312 a beazonosított fertőzöttek száma

Hosszú hetek óta, mindig arra ébredtünk, hogy folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma Fejérben. Péntek reggel azonban a koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a csütörtöki naphoz képest nem nőtt ez a szám, tehát továbbra is 312 fertőzött van megyénkben.

Fotó: koronavirus.gov.hu.

Donorok jelentkezését várják - Fehérváron már öt beteget kezelnek a terápiával

Mint azt Bucsi László főigazgató, a fehérvári kórház intenzív osztályának vezetőjére hivatkozva elmondta: két súlyos beteg is jobban van a vérplazma-terápia megkezdését követően – bár mindegyikük lélegeztetőgéphez kötött még.

Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója is csak szűk két hete ismeri ezt a terápiás lehetőséget. Mint azt szerda délután a kórház főigazgatóságánál tartott sajtótájékoztatón elmondta: egy cikkben fedezte fel a számára korábban már ismert Lacza Zsombor nevét, akit végül telefonon fel is keresett, hogy részletesen beszéljenek az eljárásról. Ezután csaknem huszonnégy óra leforgása alatt sikerült az engedélyeztetési folyamat, így a székesfehérvári kórház másodikként csatlakozott a vérplazmás terápiát alkalmazók sorába.

Hangsúlyozták: minél több gyógyult beteg jelentkezésére van szükség

A gyógyult betegeket múlt hétfőn küldték vérvételre, múlt kedd óta pedig már az ötödik vírusfertőzöttet kezelik ezzel az újfajta módszerrel. Közülük négyen vannak lélegeztetőgépen, az ötödik beteg is súlyos állapotban volt, de nincs lélegeztetőgépen.

Fodor Eszter, a klinikai vizsgálat koordinátora részletesebben is szólt a számokról, eredményekről: eszerint négy férfit és egy nőt kezelnek vérplazma-terápiával Székesfehérváron, kettejük állapota – bár továbbra is lélegeztetőgépen vannak – már javult. Mindannyian középkorúak. A módszer lényege – leegyszerűsítve –, hogy a vírusfertőzésből kigyógyultak szervezetében termelt ellenanyagot a szakemberek kinyerik a vérből, s ezt adják át azoknak, akik a koronavírus miatt súlyos állapotba kerültek. Azt, hogy a donor vérplazmája tartalmaz-e ilyen ellenanyagot, szintén meg kell vizsgálni, ugyanis a statisztika azt mutatja, ez csupán a gyógyultak mintegy tizedénél figyelhető meg – tudtuk meg Lacza Zsombortól, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettesétől. A szakember hozzátette: az összes terápia közül ez az első, amelyet Magyarországon engedélyeztek, s amely két fronton „támad”, hiszen az úgynevezett citokinvihart (a fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót) is képes csendesíteni.

A gyógyult betegek donorként az [email protected] címen jelentkezhetnek, vérplazmát a Semmelweis Egyetem mellett a fehérvári kórházban lehet adni.

Lélegeztetőgépet adományoztak a fehérvári kórháznak

Védőeszközöket és non invazív lélegeztetőgépeket adományozott a Fejér Megyei Szent György Kórháznak és a Dél-Pesti Centrumkórháznak a Videoton Holding Zrt.

A hazai tulajdonú nagyvállalat 12 millió forint értékben szerzett be lélegeztetőgépet egy professzionális olasz gyártótól. Ezekből hármat a Fejér Megyei Szent György Kórház részére a Videoton nevében Sinkó Ottó adott át. A fehérvári kórház ezen túl 10, magas minőségű félálarcot is kapott.

Három lélegeztetőgépet kapott a Szent György Kórház Fotó: VH

 

Enyhítések - Fejér megyei körkép

Oldás és kötés – Lengyel József író és Jancsó Miklós rendező alkotásának címét idézve –, mindennapjainkra a fenti ellentétpár vonatkoztatható. Az enyhítések némi fellélegzést hoznak, természetesen nem feledve továbbra sem a kellő óvatosságot, a szabályok betartását. Megyénkben hétfőtől jelentősen enyhítették a kijárási korlátozásokat; kinyithattak a vendéglők teraszai, kerthelyiségei; megtarthatók az esküvők, a temetések.

Enyingen az önkormányzat értesülései szerint a főutcai étterem terasz részét megnyitják a vendégek előtt; két vendéglátó egység továbbra is telefonon vesz fel megrendeléseket, és folyamatosan biztosítja az ételek kiszállítását. A különböző szolgáltatók újra teljes munkaidőben dolgoznak. A szigorú higiénés rendszabályok, valamint az alapelvek (telefonos bejelentkezés, időpont-egyeztetés) betartása mellett május 4-étől a kisvárosban az alábbi egészségügyi ellátások nyújthatók: egyrészt háziorvosi, gyermekorvosi és védőnői ellátások, valamint fogászati alapellátás, másrészt járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is. Az enyhítések ellenére Viplak Tibor polgármester arra kéri a lakosságot, hogy vigyázzunk egymásra, és a higiéniai előírásokat fokozottan tartsuk be. Az arcmaszk használata minél szélesebb körben ajánlott!

Sárbogárdi anziksz – Nyaljuk a fagylatot, élvezzük az ízeket… Fotó: Fehér Gábor / FMH

Kálozon a községháza melletti helyi piac május 5-étől ismét megnyitotta kapuit a vásárlók előtt. Baracson, a megfelelő óvintézkedések mellett, a Négy Vándor Óvoda négy csoportban összesen húsz kisgyermeket tud fogadni. Jenőbe fokozatosan tér vissza az „élet” a szabadban: a parkok, a sportpálya nyitását a jövő hétre tervezik. Csóri hír: a Depónia május 18-ától folytatja a házhoz jövő lomtalanítást, a szolgáltatást már lehet igényelni. Kisapostagon a jövőre is gondolnak: a hetekben száz (!) gyümölcsfát ültettek el, pár éven belül a település lakóinak örömére ízletes gyümölcsöt teremnek majd.

Sárbogárdon is megnyitották a vendéglők teraszait, kinyitottak a cukrászdák, köztük a főutcai fagyizó is. A városháza dísztermében a polgári házasságkötés szertartásai legfeljebb húsz személy jelenlétében tarthatók meg, a házasulandó felek kivételével mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró maszkot, sálat, kendőt viselni – mondta el Sükösd Tamás polgármester és Venicz Anita jegyző. A művelődési központot azonban csak a május 12-ei véradásra, valamint az előre kiválasztott 28 helyi lakos koronavírussal kapcsolatos tesztelésére nyitják ki.

Nagyrészt kinyitották a szabadtéri sportpályákat, kondiparkokat

A korlátozások lazításáról szóló, május 4. után érvényes friss szabályok alapján a kültéri kondiparkokban sok helyen már edzhetünk, de az uszodák megnyitására még várnunk kell.

A Fejér megyei települések sportolási lehetőségeiről ebben a cikkünkben olvashatnak.

Önkéntes telefonos szolgálat Seregélyesen

A veszélyhelyzet ideje alatt önkéntesek segítik az ellátottakkal való intenzív kapcsolattartást annak érdekében, hogy valamennyi idős ember könnyebben viselje el a bezártsággal és a kapcsolatok beszűkülésével járó időszakot.

A helyzet ugyanis megváltozott. A veszélyre való tekintettel például több ellátott azt kérte, hogy a gondozó ne teremtsen vele szorosabb fizikai kapcsolatot. Pedig a hosszú bezártság miatt szoronghat, megjelenhetnek depressziós tünetek, a meglévő demencia felerősödhet – mondta lapunknak Heidl Beáta, a baptista szeretetszolgálat által működtetett Országos Szociális Segítő Központ intézményvezetője. A munkatársak szerint a tájékoztatás, a mentális támogatás, és az, hogy a gondozottak kellő, valós információt kapjanak a külvilágban zajló eseményekről, ilyenkor még fontosabb, mint korábban bármikor. Fejér megyében a seregélyesi általános iskola három pedagógusa is vállalt ilyen önkéntes telefonos szolgálatot.

Visszatérnek a kulturális események Fehérvárra

Mivel lassan két hónapja nélkülöznünk kell az élő rendezvényeket, műsorokat, s a kulturális élet is az online térbe költözött, üdítő változás lesz a csütörtöktől útjára induló Művészkaraván.

Ezzel szinte házhoz megy a kultúra, hiszen most leginkább nem a közönséget várják egy adott helyszínre, hanem művészek egy-egy csoportja jelenik meg Fehérvár egyes részein, hogy körülbelül félórás produkcióval juttassák kulturális élményhez a környéken lakókat.

Az Alba Regia Táncegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház, a Vörösmarty Színház és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjaiból összeálló alkalmi társulat hetente háromszor – csütörtökön, pénteken és szombaton – lép fel. Hétköznap kétszer, 14 és 17 órakor, szombaton pedig háromszor – 10.30, 14 és 17 órakor – adnak meglepetésműsort. A közönség az érvényben lévő korlátozásoknak megfelelően csak távolabbról, például a saját ablakából tekintheti meg a produkciókat. A szervezők sűrűn lakott területeket keresnek a megvalósításhoz, de ha csoportosulás alakulna ki a műsor közepette, akkor annak azonnal véget vetnek. Az első előadásra tehát május 7-én, csütörtökön 14 órakor kerül sor, meglepetéshelyszínen és -műsorral.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!