Hírek

2014.03.22. 16:17

Kitüntető címeket adományoztak a megyenapon

Fejér megye önkormányzata az idei évben is megrendezte a megyenapot, amely ezúttal Székesfehérváron, a Szent István téren várta színes programokkal az érdeklődőket. A miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt részvételével megtartott rendezvény hagyományosan ünnepi közgyűléssel indult, ahol átadták megyei díjakat és kitüntetéseket, majd az „Irány a munka!” címmel indított programot is bemutatták.

Miskei Anita

Különleges volt az idei megyenap, hiszen Székesfehérvár, a Megyeháza adhatott otthont a rendezvénynek. Törő Gábor elnök, országgyűlési képviselő kiemelte, Fejér megye hívogató, szerethető hely, amely megélhetést és jövőt kínál az ittélőknek. Elszántság, bátorság kell ahhoz, hogy jövőnket alakítsuk, s tegyünk a változásokért. Úgy a politikai vezetőknek, s a lakosoknak is kitartónak kell lennie ahhoz, hogy ezen a hosszú úton helyt álljunk. De  Fejér megye szerencsés helyzetben van, mert sokan elhivatottak, szakmájuk mesterei, példaképeink,  akik a közösségért tesznek, áldozatos munkájukat pedig el kell ismerni. De nem csak Fejér megye, hanem az ország, s a lengyel néppel ápolt kapcsolat is hosszú múltra tekint vissza.

- A két ország kapcsolata, barátsága mutatja, van közös jövőnk - tette hozzá. Hiszen a megyenapon sem feledkezhettünk meg a lengyel-magyar élő kapcsolatról, a két nép barátságáról.

A rendezvényen Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, megtiszteltetés, hogy itt lehet ezen a napon, s az is, hogy ismét a megyeszékhelyre látogatott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Ez ugyanis azt mutatja meg a székesfehérváriak számára, hogy Szent István személye, ünnepe nem csak a fehérváriak, de az ország egésze számára fontos.

- Ahogyan a lengyel kapcsolatok is fontosak számunkra. Hiszen Lengyelország hosszú évek óta kiáll mellettünk, hol hazánkon belül, hol Lengyelországban, hol pedig az unióban. Ez az egyik legerősebb kapcsolatunk - mondta Cser-Palkovics András, majd hozzátette, Székesfehérvár akkor erős, ha a megye, mint hátország is az. S a megye is akkor erős, ha Dunaújváros és Székesfehérvár is erős és fejlődik.

Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes visszatekintve a múltba értékelte a megyék szerepét. Kiemelte, ezer éves megyéket nem adhattak fel, de célt, feladatot kellett találni számukra. Így ma már a megyék feladata a források, támogatások szétosztása. - Az adósság elleni harcban a megyék, majd a 3200 önkormányzat adósságát vállalta át az állam. A megyék tehát tisztán, tehermentesen tehetnek eleget küldetésüknek. Kiemelte, a megyenap jó lehetőség arra is, hogy az itt élők megmutassák értékeiket. Fontosnak nevezte azt is, hogy a fehérváriak lengyel barátai is jelen vannak ebben a fontos pillanatban. Ahogy Fehérvár, úgy a kormányzat számára is fontosak ezek a kapcsolatok, hiszen a mentalitásbeli és kulturális kötődések erősítik tovább a V4-eket.

Molnár Krisztián főjegyző, Pleizer Lajos alelnök, valamint Törő Gábor és Semjén Zsolt az ünnepi közgyűlés végén átadta a kitüntető címeket is. Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címet vehetett át Dr. Karády Sándor, Zászlós Tibor. Fekete János Díjat kapott: Bögyös Zsolt és Tóth Andrásné. Dr. Paulikovics Elemér Díjjal jutalmazták OMSZ KDR Fejér Megyei Kirendeltség Székesfehérvári Mentőállomás kollektíváját, Dr. Czirner József OMSZ megbízott operatív igazgatót. Terstyánszky Ödön Díjat kapott:Gurisatti Gyula, Négele Tibor. Németh László Díjas Kajos Péterné és Májer István. Marosi Arnold Díjat kapott: Dr. Demeter Zsófia és Kiss István. Vörösmarty Mihály Díjat vehetett át Kelemen István és Vörös Tamás. Dr. Berzsenyi Zoltán Díjas Dr. Breitner Valéria és Dr. Pápai-Székely Zsolt. Pápay Ágoston Díjjal tüntették ki Szilassy Katalint és Cséplőné Gönczi Veronikát. Wekerle Sándor Díjat kapott az Adonyi Rozmaring Német Nemzetiség Táncegyüttes és Straszewski Andrzej. Salamon Lajos Díjjal jutalmazták Dr. Csizek Tibor rendőr ezredest, Orosz Csaba tűzoltó alezredest, Széchenyi Viktor Díjat kapott Kiss Csaba posztumusz és Marikucza Péter. Gróf Klebelsberg Kunó Emlékéremmel jutalmazták Murányi Lajost és Pató Józsefnét.

A megyenapon Elekes András a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője tájékoztatást adott az "Irány a munka!" projektről is. Kiemelte, minden közösség legnagyobb értéke a dolgozó ember, a munkához jutás lehetőségét pedig meg kell teremteni. Ez egy közös érdek, melyhez rendegeten csatlakoztak, önkormányzatok, a megye, civil szervezetek, munkáltatók és a Fejér Megyei Hírlap is. Mely a kezdeményezés hangja szeretne lenni. Cél, hogy mindenkihez több információ jusson el, s így több esélyt kapjon az elhelyezkedésre. Ezt a munkát szakemberek is támogatják, s talán 6-8 hónap múlva visszatekintve azt is láthatjuk, mennyit tudtunk segíteni.

A megyenap programjai a Szent István téren folytatódtak, ahol Pleizer Lajos köszöntötte a résztvevőket látogatókat, s hangsúlyozta, tanulni és tanítani vágynak, elismerést szeretnének, s kalapot emelni mások előtt. A megye gazdasági szereplői, alkotói, kézművesei itt ezt megtehetik. Hiszen a tehetség ajándék, amit itt bárki megtapasztalhat, megízlelhet - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!