a fehérvári 17. honvéd gyalogezreddel

2018.12.30. 20:00

Már készen áll a folytatásra a fehérvári háborús film

Alig több mint két éve mutatták be Burján Zsigmond Csak még egyszer előre! című, első világháborús játékfilmjét, amely tele van fehérvári, megyei vonatkozással. A rendező most a második részre készül.

Bokros Judit

A „Csak még egyszer előre!” forgatásán balról Balogh Mihály, Barbély Gábor, Szabó Miklós Bence Fotó: Pápai Barna

Burján Zsigmond a nagyapja által elmesélt háborús emlékek hatására és saját érdeklődéséből fakadóan gondolta úgy néhány éve: szeretné bemutatni, mit jelentett a nagy háború idején az, hogy a katonáknak el kellett hagyniuk családjukat a hazáért. Mindezt a fehérvári 17. honvéd gyalogezred s annak három katonája, illetve parancsnoka, Sipos Gyula történetén keresztül láttatja, az utóbbi visszaemlékezései alapján. Megtudjuk, mi is volt az apropója a Zichy ligetben álló első világháborús, „oroszlános” emlékmű elkészülésének, amely a tizenhetesek tiszteletére készült, és betekintést nyerhetünk a honvédek és családtagjaik sorsába.

A Fehérvár Televízió operatőreként dolgozó Burján Zsigmond már megírta a film folytatásának forgatókönyvét. A forgatást jövőre, a bemutatót 2020-ra tervezik.

Milyen időszakot fog át a készülő film, s mire helyezi benne a hangsúlyt?

– Az ezred katonái 1918 novemberében érkeznek haza, számukra akkor befejeződött az 1. világháború. Ezzel azonban a személyes történeteknek nincs végük, s a történelem is tovább alakul. Belesodródunk az őszirózsás forradalomba, leépítik a hadsereget, teljesen bizonytalan helyzet alakul ki. Ebben próbálnak az életben maradtak – Sipos Gyula és egy másik katona – túlélni. Szándékaim szerint nem történelmi portrét kívánok felrajzolni, hanem azt próbálom bemutatni, hogyan élik meg lelkileg ezeket a napokat, éveket az emberek. Viszont benne vannak egy adott történelmi korban, amelyben nemsokára újra egyenruhát kell ölteni magukra, csak éppen a Vörös Hadseregben. Nem értik ezt az új helyzetet, a románokat megmentőként fogadják, majd rájönnek, hogy óriásit tévedtek. A film 1920. június 5-ig vezeti a nézőt. Ekkor tudják meg a főszereplők az újságokból, hogy az előző napon aláírták a trianoni békediktátumot.

A történelmi háttér mélyebb megismerésében, bemutatásában kért, kapott-e segítséget, vagy a családi emlékekre s az írásos dokumentumokra támaszkodik?

– Sokat beszélgettem Demeter Zsófia történésszel, aki megmutatta azokat az irányokat, amelyek felé érdemes elindulni. Adorján Viktor író, színházi szakember a dramaturgiai megoldásokban segít, s az első filmben közreműködő katonai szakértők is támogatják a munkát.

A „Csak még egyszer előre!” forgatásán balról Balogh Mihály, Barbély Gábor, Szabó Miklós Bence
Fotó: Pápai Barna

Az első film Fehérváron, Várpalotán és a pákozdi katonai emlékparkban is forgott. Most mik lesznek a helyszínek?

– A skanzenben a Rác utca 11-es szám ismét sokat szerepel majd, oda rendszeresen visszatérünk. Azt szeretném megmutatni, hogyan próbálnak a katonák megszabadulni azoktól a rettenetes háborús emlékektől, amelyek sokszor az álmaikban térnek vissza. Az álmokban megjelenő csatajeleneteket újra kell forgatni, mert – egyet kivéve – nem használhatjuk föl azokat, amelyek az első filmben voltak. Román csapatok elleni ütközetet is megmutatunk, a tervek szerint ismét Várpalotán és Pákozdon. Nagy szerepe lesz ezekben Jásdi Balázs hagyományőrző csapatának. Érdekes jelenség volt továbbá 1919-től a vagonvárosok létrejötte. Ezekben olyan magyar származású emberek laktak családjaikkal, akiket elüldöztek Romániából. Az ilyen vagonvárosokban játszódó jelenetek fontos részei lesznek a filmnek.

Kik lesznek a szereplők, megegyezik-e a gárda a korábbival? Visszatér-e Tűzkő Sándor színművész Sipos Gyulaként?

– Az idős, visszaemlékező Sipost alakító Matus György színművész sajnos már nincsen közöttünk. Ezért a tervek szerint mind a fiatal, mind az idősödő ezredest Tűzkő Sándor formálja meg. Szívesen vállalta a feladatot, akárcsak a katonákat alakító színészek, Barbély Gábor, Szabó Miklós Bence és Balogh Mihály. Utóbbi az életben maradt katonát formálja meg, s viszi tovább Tűzkő Sándorral a történetet. Az özveggyé váló Szigeti Annának nagyon komoly szerep jut. Az élet ugyanis a háború után sem állt meg, sokszor megtörtént, hogy a magukra maradt, megözvegyült asszonyok az elhunyt férj bajtársával kezdtek új életet. A nők így valamiféle folytonosságot érezhettek, mintha részben visszakaptak volna valamit a régi életükből. Anna egy ilyen asszonyt játszik.

Burján Zsigmond ezúttal átadja az operatőri feladatokat, rendezőként, forgatókönyvíróként lesz jelen
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Idén a nagy háború befejezésének 100. évfordulója van, s nemsokára ugyanez következik 1920. június 4-e kapcsán. Mikorra tervezi a film bemutatását?

– A forgatókönyv készen van. Jövőre forgatunk, a díszbemutatót pedig kifejezetten 2020. június 4-re szeretném időzíteni. Trianon kapcsán nem az 1920. június 4-e előtti állapot visszaállításának vágyát szeretném kifejezni, hanem azt mutatnám be, hogy ezt mi nem értjük. Ahogy nem értették annak idején a döntést nagyszüleink, dédszüleink sem. Úgy érzem, hogy az elmúlt száz évben ezt az egész traumát nem sikerült ki- és megbeszélni. Nem is tudom, föl lehet-e dolgozni egyáltalán.

Honnan lesz pénz a filmre?

– A „Csak még egyszer előre!” komoly önkormányzati támogatást kapott, amiért hálás vagyok. Az állam mellett pedig magántámogatók is hozzájárultak a költségekhez. Úgy gondolom, hogy egy olyan produkció, amelyben szerepet kap a történelmileg jelentős Fehérvár múltja is, megérdemelte ezeket a támogatásokat. A második rész megvalósítását szintén segíti a város, de a költségekhez szponzorokat keresünk. Sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnék majd fektetni az előzetes menedzselésre és a film forgalmazására.

Az első filmnek forgatókönyvírója, operatőre és rendezője is volt. Elég nehéz lehetett minden szerepnek megfelelni. Most változtat?

– Igen, az operatőri feladatokat át kell hogy adjam, bár nem lehet ezt egyik pillanatról a másikra elengedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!